Landkaart Rouw

Tool voor verlies- en rouwbegeleiding

Zien waar iemand in de zoektocht van verlies en rouw ‘is’

De Landkaart Rouw is een hulpmiddel bij gesprekken met mensen die een rouwproces doormaken.
Het kan gaan om een overlijden, een echtscheiding, het langzaam kwijtraken van je partner door dementie, het moeten verlaten van je thuisland op de vlucht voor geweld, het verlies van gezondheid, of het verliezen van werk als dat een groot deel van je identiteit bepaalde etc. Het kan ook gaan om het definitief moeten loslaten van een gedroomde toekomst.

Op de kaart is het hele rouwproces verbeeld, van het leven voor het verlies, links, tot het opbouwen van een nieuw leven, rechts; en dat alles verbonden door de levensrivier. Het Rouw Land, in het midden van de kaart, bevat relevante aspecten van rouw afkomstig uit de literatuur. Er zijn afbeeldingen toegevoegd omdat beelden, naast tekst, een katalysator kunnen zijn voor het verwoorden van emoties. Ik merk dat mensen vaak direct naar één of meer beelden toegetrokken worden.

Het kader dat om de kaart heen getekend is, verwoordt welke aspecten rouw kunnen beïnvloeden en daarmee ieders proces uniek maken.

De route van ‘Ooit’ naar ‘Nieuw’ verloopt niet in een rechte lijn maar grillig. Je cliënt kan aangeven waar hij of zij in het proces ‘staat’ of welk thema op dat moment belangrijk is; eventueel kan daarvoor iets als een pion of playmobil-/duplopoppetje gebruikt worden. Welke onderdelen van de kaart relevant zijn zal van persoon tot persoon en door de tijd heen verschillen. Elke associatie bij de beelden van de kaart is goed! Het gaat om wat degene die rouwt erin ziet. Het gebied met het vraagteken kan door de cliënt gebruikt worden om iets toe te voegen wat nog niet op de kaart te vinden is.

De kaart is verkrijgbaar in verschillende formaten. Er is een ‘Toelichting bij de Landkaart Rouw’ van 21 pagina’s. Deze gaat in op de link tussen kaart en literatuur en op de toepassing. Bij bestelling van de kaart krijgt men de toelichting in de vorm van een downloadlink gratis.

Wat voegt de Landkaart Rouw toe?

  • De kaart geeft in een een rustig overzichtelijk beeld weer wat men in een rouwproces kan tegenkomen. 
  • Cliënten hebben minder woorden nodig om aan te geven waar ze in het rouwproces zijn.
  • De beeldtaal kan een katalysator zijn voor het uiten van emoties en gedachten.
  • Gezinsleden zien in één oogopslag waar ieder van hen ‘staat’; dat maakt verschillen bespreekbaar.
  • Samen over de kaart gebogen zitten geeft een heel andere dynamiek dan een face-to-face gesprek.
  • Je kunt het gesprek over rouw verbreden zonder daarin te hoeven sturen.
  • De kaart bevat ook aspecten waarop een taboe kan rusten; dat kan een opening bieden om daarover te spreken.
  • Met het kader rond de kaart kun je de unieke aspecten van iemands geschiedenis en persoonlijkheid bespreken die de manier waarop iemand rouwt beïnvloeden.

 

 

Reviews

Fantastische landkaart die we binnen de Minor Rouw en Verlies zeker zullen gebruiken en inzetten. Prachtige kaart om het gesprek vorm te geven

Lotte Wolters 1st docent en supervisor aan de Hogeschool Utrecht; Minor ‘Beroepsmatig omgaan met rouw- en verliessituaties’.

 

Het is werkelijk een prachtig product! Ik heb de A1 ingelijst  hangen in de praktijk. De A3 gebruik ik nu om mee werken.
Zo fijn ook dat je rekening hebt gehouden met het materiaal. Fijn schoon te houden en ideaal om dus ook echt mee aan de slag te gaan. Wellicht bestel ik ook nog de A2 om te gebruiken bij gezinsgesprekken. Echt heel blij met je product!

Marcella Luiken, GZ-psycholoog, Praktijk Agapi

 

Wat een mooi instrument om te bespreken wat er gaande kan zijn bij afscheid!

Jo Daemen, Psychosyntheticus | Coach bij Psynthos Coaching & Intervisie

Prachtige praatplaat voor het bespreken van rouw bij verschillende vormen van verlies. Op de plaat staan de verschillende aspecten die dan aan de orde komen en waarover je samen in gesprek kunt gaan.

Miriam Heijnders, Coördinator Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept | Ontwikkelaar nieuwe stijl | onderzoek | patiënten panels

 

Een hele fijne tool om mee te werken!
Onze intervisiegroep van de opleiding voor rouw en verliesbegeleider bij het ‘Land van Rouw’ is superenthousiast over de door jou ontwikkelde ‘Landkaart Rouw’. Dank! 

Arnande Versluis-Groenenberg, rouw en verliesbegeleider en SPV bij Versluis – Verlies en Rouwbegeleiding en als zelfstandige werkzaam als SPV binnen de GGZ. 

 

In de meeste gevallen heb ik zo’n 2 à 3 gesprekken in een coachingstraject gevoerd voor ik de kaart op tafel leg
Wat ik beoog en ervaar is dat er gesprekken ontstaan over onderwerpen die over het algemeen lastig aan bod komen.
Wat ik ook sterk vind werken is dat er bewustwording ontstaat over hoeveel er tijdens rouw aan de orde kan komen.

Patricia Wouters-Hemstra

 

Ervaringen

Wow, wat een bijzonder gesprek was het vandaag toen ik de landschapskaart van rouw tevoorschijn haalde.

Voor mijn cliënt werd het erg duidelijk dat hij het niet zo gemakkelijk vindt om te bewegen in het land van rouw.
Het liefst verdwijnt hij in het ooit land, daar waar alles nog goed was en degene die hij zo mist er nog was.

In het land van rouw komt hij niet over de helling van ongeloof en vragen heen.
Er blijven vragen komen: Waarom is dit gebeurd? Hoe kan dit ons overkomen?
Er is wel een verlangen om stroomopwaarts te gaan naar de bron van hoop en misschien wel naar het veld van vertrouwen in de toekomst, maar het kannietmeer is erg groot.

Mooie omschrijvingen die cliënten kunnen helpen om gevoelens en gedachten onder woorden te brengen en stil te staan bij wat er is.|

Voorzichtig, stapje voor stapje zullen we het landschap van rouw gaan verkennen. Tijd en ruimte nemen om ergens aan te komen en er ook even te blijven.

Willemien Jobsen, begeleiding bij verlies en trauma.

Vandaag de 'lotgenoten wandelgroep rouw' een andere vorm gegeven.

Het weer was te onstuimig. De Landkaart Rouw en de kaart van het duale proces model leidden tot mooie open gesprekken met elkaar en werd er herkenning en erkenning gevoeld in de verhalen die er werden gedeeld.
Miluska de Ruiter, zelfstandig psycholoog NIP & SKJ, psychosociaal therapeut, praktijk voor verlies, rouw & trauma.

Ik denk dat de klap nog komt...

We zijn net begonnen aan onze 6e coachsessie en ik vraag haar hoe het is gegaan in de afgelopen weken. Ze leunt op de tafel met haar hoofd gebogen.

Waarom denk je dat vraag ik. En ze zegt: Dat is wat iedereen in mijn omgeving tegen me zegt.
Hoe denk je er zelf over, vraag ik. Nou, zegt ze, ik denk dat we de klap vorig jaar wel hebben gehad. Wat kan nog erger zijn dan wat er al gebeurd is?
Ja dat denk ik ook is mijn reactie.

Om aansluiting te vinden in de behoefte van dit moment pak ik de “Landkaart Rouw” uit mijn tas. Deze geeft een geweldig inzicht in alle componenten die te maken hebben met rouw. Ik rol hem uit en vertel over het Ooit Land, Nieuw Land en Rouw Land. Maar ook over de Zee van mogelijkheden, De Levensrivier en de Ark van herinneringen en blijvende verbinding.
Er volgt een mooi gesprek over verschillende componenten.

Wat opvalt is dat cliënt op dit moment vooral benoemt wat er tegen het Nieuw Land ligt.
Ze kijkt nog eens naar de gehele landkaart en zegt: Als ik dit allemaal al heb doorstaan en nu zo dicht bij het Nieuw Land zit, dan zal de klap wel niet meer komen. We lachen samen om haar reactie en ik geniet van de ontspanning en de inzichten die deze sessie ons heeft gebracht.

Patricia Wouters-Hiemstra
Rouw en Verlies Coach; begeleiding voor medewerkers die complexe rouw ervaren.

 

Heb je een vraag?

Voel je vrij om mij je vraag te mailen!

info@jouwwegvindennaverlies.nl

 

10 + 9 =

In welke formaten lever je de kaart?

De kaart is via deze website rechtstreeks verkrijgbaar in de maten A3, A2, A1. Overige formaten zijn op offertebasis te bestellen. Zie daarvoor het tabblad ‘Bestellen Landkaart’.

Is de kaart zonder begeleiding geschikt voor mensen die een verlies doormaken?

De kaart is ontworpen voor gebruik binnen begeleidingstrajecten.
De coach, begeleider of therapeut kan dan ondersteuning bieden bij de verhalen en emoties die aan een gekozen gebied verbonden zijn.

Ik merk dat mensen die door een rouwproces heen zijn gegaan, de kaart graag privé willen hebben omdat ze in de kaart herkennen waar ze doorheen zijn gegaan en soms nog doorheen gaan.
De kaart lijkt me minder geschikt voor mensen die nog midden in het proces zitten als ze geen gesprekspartner hebben bij wat de kaart oproept.

Is de kaart geschikt voor kinderen?

De kaart is ontworpen voor toepassing bij jongeren en volwassenen. Ik denk dat kinderen een andere vormgeving en opzet nodig hebben. Ik ga daar komend jaar over nadenken. 

Geef je workshops in het gebruik van de kaart?

Het is mogelijk om een groep in minimaal een uur interactief mee te nemen in de toepassing van de kaart. Zelf laat ik de groep altijd, ook op basis van eigen ervaringen, met de kaart bezig gaan. Ik vraag dan om een beeld te kiezen waar men, persoonlijk of in het werk, ervaring mee heeft en daar 20 minuten twee aan twee over te spreken. Het is opvallend hoeveel diepgang deze gesprekken, zelfs in die korte tijd, krijgen. 

Zelf ben ik in beperkte mate beschikbaar voor het geven van workshops.  Je kunt daarover per email contact met me opnemen. 

 

Contactgegevens

Anneke de Leeuw
Van Zijldreef 54
3981 GZ Bunnik

+316 57604276
info@jouwwegvindennaverlies.nl

Bankrekening: NL55 INGB 0103 875069
KVK 89813979

Algemene Voorwaarden, Privacybeleid, Cookieverklaring en VOG